Pariisin taivaan alta suoralla lennolla Singaporeen

Suomen Singaporen -suurlähetystön uusi konsulipalvelu- ja hallintovastaava Benita Lindström aloitti työnsä nykyisessä asemamaassaan 1.8.2021. Takana on neljän vuoden jakso Pariisissa ja edessä kolme vuotta Singaporessa. Ensimmäiset kaksi viikkoa uudessa asuinmaassa kuluivat karanteenissa Grand Hyatt-hotellissa puolison kanssa.

     – Karanteeni meni nopeammin kuin olin kuvitellut, kun etätyöhön sopivat työvälineet olivat jo valmiiksi käytössä. Saatoinkin tehdä seuraajani kanssa vielä yhteistyötä, sillä vaihto meni niin sanotusti lennossa. Pahinta puolestaan oli, ettei saanut raitista ilmaa koko aikana. Tuntuikin taivaalliselta, kun pääsi testaukseen ja siinä yhteydessä edes hetkeksi pois huoneesta. Kahden aikuisen yhteiskaranteeni sujui tosiaan mukavasti, mutta voin vain kuvitella kuinka haasteellista se voi olla lasten kanssa.

Lindströmin työskennellessä käytti puoliso ajan hoitaakseen tietokoneen huollot ajan tasalle ja järjesteli samalla vuosien varrella kertyneitä valokuvia, joita eri asemamaissa asuessa on ehtinyt kerääntyä runsain mitoin. Karanteeniaikaa hyödynnettiin myös asunnon etsintään.

     – Surffailimme Propertygurussa ja meillä oli oma toivelista, mitä uudessa kodissa pitäisi olla. Paikallinen agentti teki sitten niiden pohjalta ehdotuksia. Karanteenin päätyttyä kiertelimme katsomassa hänen opastuksellaan yli kymmenen asuntoa ja mukava condo löytyikin rauhalliselta alueelta seitsemän minuutin kävelymatkan päässä lähetystöstä. Oli iloinen yllätys, että voin tehdä suurkaupungissa työmatkani kävellen!

Kuudennentoista kerroksen asunnosta on näkymä työpaikalle United Squarelle ja parvekkeella voi nauttia suurkaupungin maisemista illan viilennyttyä sopivaksi pohjoismaiseen makuun. Toistaiseksi odotellaan kuitenkin vielä yli kuukauden myöhässä olevaa muuttokuormaa, ennen kuin kotiutuminen ja asettautuminen uuteen ympäristöön saadaan vietyä loppuun. Käytännön asiat ovat ottaneet muutenkin aikansa, kun maahantulo ja täällä toimiminen kaikkien tarvittavien todistusten kanssa on korona-aikana normaalia huomattavasti mutkikkaampaa.

     – Tavarat ovat vieläkin tulossa merikontissa. Onneksi on jotain tavaroita edeltäjältä, ennen kuin omat saapuvat. Olemme tulossa tänne suoraan Pariisista, joten mukaan otettiin kaikki muu, paitsi talvitavarat. Ne rahdattiin Suomeen. Oma show’nsa oli rokotustodistus, sillä olen saanut yhden rokotuksen Suomessa ja toisen Ranskassa. Nyt Singaporessa tehtyjen serologisten testien jälkeen kaikki tarvittavat tiedot ovat vihdoin Singaporen tietokannassa.

Lindström on Singaporessa suurlähettilään ohella ainoa ulkoministeriöstä lähetetty virkamies. Konsulina hänen vastuualueeseensa kuuluvat hallinto- ja kansalaispalvelutehtävät, johon kuuluu henkilöstöhallinto- ja työsuhdeasiat sekä tieto- ja taloushallinto.  Konsuli osallistuu myös EU- kokouksiin, kulttuuri- ja tiedotustehtäviin sekä maakuvatyöhön. Suurlähetystön tehtävänä on mm. hoitaa valtioiden välisiä virallisia suhteita asemamaahan, tukea Suomen elinkeinoelämän ja yritysten toimintaa, tutkimus- ja koulutusyhteistyötä sekä auttaa ja neuvoa suomalaisia hätätilanteissa ja myös kansalaispalveluissa, johon kuuluu esim. passin uusiminen.

     – Singapore on vähän erilainen asemamaa. Voisi sanoa, että täällä ei ole niinkään perinteisiä konsulitapauksia, kuten avustamistarvetta asemamaassa matkustaville kansalaisille, sillä ihmiset ovat tulleet enimmäkseen työn takia tänne. Konsuliasiat ovat siksi erilaisia.

Suuri osa työajasta meneekin maakuvatyöhön. Tässä Suomikuvaa kirkastetaan ja rakennetaan vahvaa maabrändiä lisäämään Suomen vetovoimaa ja näkyvyyttä maailmalla. Tärkeinä työkaluina ovat viestintä sekä hyvät yhteistyöverkostot asemamaan vaikuttajien kanssa. Kansainvälisestä vaikuttamisesta Lindströmillä onkin jo laaja kokemus, joka juontaa juurensa aina opiskeluaikoihin.

     – Lähdin opiskelemaan Tukholman yliopistoon, jonka tarjontaan kuului sihteeri- ja kirjeenvaihtajalinja. Osana opintoja oli kolmen kuukauden pituiset harjoittelut sekä Saksassa että Englannissa. Kun ulkomaanharjoittelut olivat ohi, ajattelin, että voisihan sitä muuallakin asua kuin Suomessa.

Kuin vastauksena näihin ajatuksiin aukesi ulkoministeriöön haku toimistovirkailijoille. Tämä kääntyi hallintouraksi ja pitkään hallintouralla toimineet lähetystösihteerit voivat toimia myös suurlähettilään sijaisina.

     – Aluksi kaikki virkamiehet ovat töissä ulkoministeriössä kotimaassa pari-kolme vuotta. Vasta sen jälkeen voi hakea ulkomaanedustukseen. Niihin aikoihin, kun aloitin, tuli tieto, minne lähdetään tosi lyhyellä varoitusajalla. Jo seuraavan kuukauden alussa piti olla paikan päällä. Kovin paljoa ei siis jäänyt etukäteen aikaa valmistautua. Ei sitä silloin niin ajatellut ja se oli tietysti myös helpompaa, kun ei silloin vielä ollut perhettä, joka muuttaisi mukana.      

Lindström on ehtinyt toimia Suomen edustajana ulkomailla kaksi kautta Washington DC:ssä sekä yhden kauden Tukholmassa, Oslossa, Rabatissa ja Pariisissa.

     – Usein asemapaikoilla ollaan kaksi jaksoa peräkkäin, joko 4+3 tai 3+4 vuotta. Ennen oli myös mahdollista olla viisi vuotta ulkona ennen paluuta ministeriöön – fem och hem – kuten olen myös ollut. 

Ensimmäiseen asemapaikkaansa Washingtoniin Lindström matkusti syksyllä 1982 eli komeat neljä vuosikymmentä Suomen edustajana tulee kohta täyteen. Mielenkiintoinen työ on avannut ovet monenlaisille estradeille.

     – Erityisellä lämmöllä muistelen, kuinka Marokossa aloittaessani suurlähettiläs jätti valtuuskirjeen kuninkaalle. Jättötilaisuus pidettiin palatsissa ja siellä oli paljon virkamieskuntaa ja myös median edustajia läsnä. Tapasimme kuninkaan henkilökohtaisesti ja se oli muistorikas kohtaaminen. Myös monista valtiovierailuista, joissa olen osallistunut niin käytännön- kuin lehdistöjärjestelyihin, on paljon hyviä muistoja. Olen kyllä kiitollinen, että olen saanut olla niin monessa mukana.

Pitkän uran aikana on ehtinyt sattua ja tapahtua. Monenlaisia tilanteita tulee eteen, ja niihin on reagoitava nopeasti. Normaalien työtehtävien lisäksi edessä voi olla vaikkapa korkea-arvoiselta vieraalta puuttuvien tavaroiden hankintaa viime tipassa tai jopa nappien ompelua, jotta juhlatilaisuus saadaan vietyä kunnialla läpi.

     – Yllättävissä tilanteissa pitää vaan tehdä päätöksiä niillä tiedoilla, joita sillä hetkellä on. Kokonaisnäkemys ja priorisointikyky ovat tärkeitä ominaisuuksia. Ne tulevat kokemuksen myötä. Maalaisjärjellä pärjää jo pitkälle!

Kolmen vuoden virkakausi Singaporessa on nyt aluillaan. Vaikka työ on sinänsä tuttua, tuo uusi kulttuurinen maisema myös uudet mahdollisuudet vapaa-ajan viettoon. Lindström on asunut suurimman osan aikuisiästään ulkomailla ja matkustanut laajasti eri puolilla maailmaa, mutta jotenkin Singapore on jäänyt tähän saakka reittien ulkopuolelle. Puolison käynnistäkin on jo yli kaksikymmentä vuotta ja hän olikin pilke silmäkulmassa todennut, että talot ovat tänä aikana kasvaneet.

     – Tämä on tosiaan minulle uusi maanosa ja toivottavasti pääsisimme puolisoni kanssa matkustamaan ja tutustumaan siihen kattavasti täällä ollessamme. On aina mukavaa nähdä uusia maisemia, käydä museoissa ja konserteissa. Marokon ajoilta on myös jäänyt rakkaaksi harrastukseksi golf, jota käymme mieheni kanssa yhdessä pelaamassa aina kun mahdollista.  Juuri 22 vuotta täyttänyt poikamme asuu Helsingissä ja toivoo myös voivansa tulla käymään. Odottelemme siis monen muun tavoin kovasti matkarajoitusten päättymistä, jos vaikka saisimme hänet tänne jouluksi luoksemme vierailulle. Nythän maa tuntuu avautuvan, mutta asiat voivat vielä tietysti mennä mihin suuntaan vaan.

Lindström odottaa myös jo kovasti tapaavansa enemmänkin suomalaista yhteisöä ja toivoo, että yhteisiä tapahtumia, joissa kohdata uusia tuttavuuksia, päästäisiin mahdollisimman pian järjestämään.

     – On aina kiva olla asemapaikassaan yhteydessä maanmiehiin. Suurlähetystössä myös arvostetaan SiSu:n toimintaa yhteisten asioiden eteen.  Vinkkinä myös tässä yhteydessä, että pian on alkamassa Archifest, Singaporen arkkitehtuurifestivaali, jonka avausfilminä 7.10. näytetään ’Aalto’ –elokuva.  Joulukuussa on tulossa pohjoismainen filmifestivaali. Suunnitteilla on, että jokaisesta pohjoismaasta näytetään kaksi elokuvaa kymmenen päivän festivaalin aikana.

 Jäämme siis odottamaan festivaaleja ja tällä välin SiSu toivottaa Benita Lindströmin lämpimästi tervetulleeksi Singaporeen!